Бұл туралы 7-su.kz ақпараттық порталы Almaty.tv-ге сілтеме жасап хабарлайды.
Гастроэнтеролог мамандардың айтуынша, көкөніс пен жеміс-жидек құрамындағы дәрумендер мен микроэлементтер ағзаның қорғаныс қабілетін арттырып, асқазан-ішек жолдары мен жүрек-қантамыр жүйесіне оң әсер етеді.
ДДСҰ қандай кеңес береді?
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДСҰ) адам денсаулығы үшін күніне кемінде бес порция, яғни шамамен 400 грамм көкөніс пен жеміс тұтынуды ұсынады. Мамандардың пікірінше, бұл талап орындалмаса, адамда түрлі созылмалы аурулар мен иммунитеттің әлсіреуі байқалуы мүмкін.
Жапон ғалымдарының зерттеуі не дейді?
Жапониядағы ғалымдар жүргізген зерттеу нәтижесінде, тағам құрамында натто (ашытылған соя бұршағы), қызанақ және жасыл бұрыш секілді өнімдердің болуы стрессті төмендетуге ықпал ететіні анықталған.
Зерттеуге 1500-ге жуық адам қатысқан. Ғалымдар олардың тамақтану дағдыларын зерттей келе, стресске бейім адамдардың рационы сапасыз екенін, бұл өз кезегінде ішек микрофлорасындағы пайдалы Lachnospira бактериясының азаюына әсер ететінін байқаған.
Салауатты тамақтану — ұзақ өмірдің кепілі
Дәрігерлер күнделікті тағам мәзіріне түрлі көкөніс пен жеміс-жидекті қосуға кеңес береді. Бұл:
-
иммунитетті нығайтады,
-
асқазан-ішек ауруларының алдын алады,
-
жүрек-қантамыр жүйесіне оң әсер етеді.
Дұрыс тамақтану мен дәрігер кеңесін ұстану — ұзақ әрі сапалы өмір сүрудің басты шарты.