Мектептегі тамақтандыру сапасы бақылануда

Уақыты: 19.02.2024
Оқылды: 417
Бөлім: ӘЛЕУМЕТ

Жетісу облысында 340 мектептің 277-сінде тамақтанатын залы бар асхана , 17-сінде буфет және 46 мектепте буфеттік тамақтандыру ұйымдастырылған бейімделген орындар бар.

Олардың санитарлық нормалардың талаптарына сай болуы туралы Жетісу облысы бойынша санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Самат Ахметов айтып берді.

Спикер осы жылдың қаңтар айынан бастап ҚР Бас прокуратурасының тапсырмасы бойынша санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтер талаптарының сақталуына мектеп асханалары мен буфеттерін тексеру басталғанын атап өтті. Өткен жылы 120-дан астам тексеру жүргізілген, соның қорытындысында санитарлық-техникалық жағдайларға қатысты 50 өрескел бұзушылықтар анықталған. Олардың барлығына қатысты дер кезінде тиісті шаралар қабылданды.

"Тексеру барысында арнайы орындардың құрамы мен жиынтығына, сондай-ақ тамақтандыру объектілерінің ішкі жай-күйіне ерекше назар аударылады, олар пайдаланған әрлеу материалдары бүлінбеген әрі зиянсыз болуы тиіс. Ыдыс жууға арналған стационарлық тамақтану объектілерінде асхана ыдыстарына арналған үш секциялы ванналар, шыны ыдыстар мен ас құралдарына арналған екі секциялы ванналар қолдан жабдықталады. Табиғи және механикалық тұрғыда желдету көзделген. Мәзірге де ерекше назар аударылады. Маусымдық кезеңдердегі әлеуетті, тиімді, теңдестірілген екі апталық мәзір жасалады, оны нысанның басшысы бекітеді. Соның негізінде күнделікті мәзірдің ашып жазылған нұсқасы жасалады, онда тамақ алатын адамдардың саны, граммдағы салмағын көрсете отырып, әр тағамға арналған тағамдардың тізімі, сондай-ақ тамақ өнімдерінің шығыны көрсетіледі. Мәзірде бір күн ішінде және келесі екі күнтізбелік күнде қайталанған аттас тағамдар, гарнирлер немесе аспаздық өнімдер алынып тасталады", - деп атап өтті Самат Ахметов.

Сондай-ақ, спикер күнделікті рационға міндетті түрде: ет, сүт, май және өсімдік майы, қара бидай және (немесе) бидай наны, көкөністер мен қант қосылуы тиіс екенін айтты. Күнтізбелік жеті күнде кемінде бір рет: балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс еті берілуі тиіс. Таңғы ас ыстық тағамнан (бірінші немесе екінші) және ыстық сусыннан, жұмыртқадан, сары май немесе ірімшік сэндвичінен тұрады. Екінші таңғы асқа шырындар мен жемістер беріледі. Түскі асқа салат, бірінші, екінші тағам (гарнирі бар ет, балық немесе құс етінің негізгі тағамы) және үшінші (компот, желе, шай, шырындар) кіреді. Қарапайым салаттар пісірілген және жаңа піскен көкөністерден дайындалады.

Түскі ас мәзірінде кремі жоқ тоқаш немесе кондитерлік өнімдермен бірге сусын (сүт, ашытылған сүт өнімдері, желе, шырындар) беріледі. Кешкі ас көкөніс (сүзбе) тағамынан немесе ботқадан, негізгі екінші тағамнан және сусыннан тұруы керек.

Егер оқушылардың ата-аналары оқушылардың сапасыз тамақтану жағдайларына және басқа да санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға сай емес жайттарға тап болса, облыстық санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментіне жазбаша өтінішпен жүгінуді сұрайды.